Ваше пиво вдома з мінімальними витратами, і Ви пивовар-початок то дана стаття саме для Вас.
Інгредієнти: солод, хміль, дріжджі, глюкоза.
Обладнання: каструля велика 30-40 л, каструля поменше, тазик, друшляк, (5-10л), банку 0.5л, термометр(зі шкалою мінімум до 80*С), відріз марлі аптечний, герметична ємність для бродіння (бак, , рукавички гумові (грубі).
Санітарної обробки обладнання: розчин йоду аптечний
Підготовка: Для початку вибираємо рецепт, за яким готуватимемо наш домашній пінний напій. Визначаємось із кількістю інгредієнтів виходячи з рецепту. Для прикладу робитимемо Абатський світлий ель (щільність 15%, алкоголь 6%, гіркоту 25 IBU):
Солод- Пілснер з розрахунку 1 кг на 3.5 – 4 літри – 5 кг (на 18-20 л сусла) (надалі, при використанні фільтр системи та промивної води ККД або «вихід» екстракту буде вище, але в даному випадку ми використовуємо « затирання в мішку», що трохи знижує вихід екстракту, але в даний момент це не так важливо.
Хміль – Жатецький – 30 грам (кинути в кипляче сусло за 10 хвилин до закінчення варіння), Хміль Халлертау – 45 грам. (кинути в кипляче сусло за 60 хвилин до закінчення варіння)
Дріжджі – Т-58 1 уп. 11,5 грам
Затирання солоду:
Починаємо: Ставимо на плиту 20 л. води. І 5л води у другу каструлю. Cолод змалюємо (або ж замовляємо помел у нас) і поки що відставляємо. Коли вода нагрілася до 75-77 * З беремо марлю, розкладаємо в 2 шари, і акуратно накриваємо каструлю. (У результаті повинен вийде так званий «заторний мішок» в який міститься солод і після закінчення затирання легко витягається з каструлі)
Потім засипаємо весь солод у каструлі, добре перемішуємо, має бути приблизно так: (фото)
Перевіряємо температуру, вона має бути близько 65-67*С. Якщо температура менше 64*С додаємо 1-1,5 л окропу з нашої резервної каструлі. Якщо бажана температура досягнута, закриваємо каструлю, по можливості утеплюємо (шубою, ковдрою) і залишаємо так на 60 хвилин, періодично кожні 15 хвилин відкриваючи і добре перемішуючи.
Через 60 хвилин піднімаємо температуру затору до 75 °С. Для цього на повільному вогні, щоб уникнути підгоряння, нагріваємо каструлю. Досягаємо необхідної температури і залишаємо затор на 15 хвилин. Через 15 хвилин змішуємо пару крапель нашого сусла з каструлі та краплю йоди. Перевіряємо на наявність крохмалю у нашому майбутньому пиві. Якщо йод посинів, тримаємо затор ще на 15 хвилин, поки не осахариться остаточно, якщо ж йод не посинів, значить все чудово.
Фільтрування:
Тепер дрібним друшляком вичерпуємо солод і складаємо в таз, щоразу даючи при цьому стікати суслу в каструлю. Коли черпати стає нічого, одягаємо рукавички, щоб не обпектися і дістаємо солод, що залишився в марлі, добре при цьому віджавши всю рідину: (фото)
Кип’ятіння: Включаємо газ на повну і кип’ятимо сусло протягом 60 хвилин, не забувши кинути хміль у вказаний час – див. пункт Хміль. Кипіти має активно і без кришки, але в останні 15 хвилин вогонь потрібно зменшити, щоб кипіння стало спокійним: (фото)
Охолодження: Далі потрібно остудити каструлю, для цього підійде ванна, наповнена водою, ставимо каструлю у ванну і очікуємо, поки сусло не охолоне до 22-25*С.
Дезінфекція ємкості для бродіння:
Поки сусло остигає, розведемо 10мл йоду в 10 л холодної води, попередньо відстояною, щоб було менше хлору, з яким йод дуже швидко випаровується.
Розчин, що вийшов, заливаємо в ємність, в якій буде бродити пиво, добре струшуємо її, щоб прополоскати розчином всю ємність, кришку і т.д. все, що буде контактувати з суслом та залишаємо.
Підготовка дріжджів:
Далі беремо чисту 0,5 л банку, яку попередньо стерилізували парою, наливаємо 0,3 мл кип’яченої води Т-30*С, відкриваємо пакет із дріжджами Т-58 і акуратно розсипаємо дріжджі по поверхні не збовтуючи. Через 15 хвилин, коли всі дріжджі осядуть, закриваємо банку чистою (прокип’яченою) кришкою і добре збовтуємо на протязі 20-30 секунд. Все, дріжджі готові до «роботи»
Підготовка до ферментації:
Тепер потрібно спустошити ємність для бродіння від розчину йоду, не споліскувати перелити охололе сусло з каструлі в ємність, не забуваючи про осад на дні каструлі, який не повинен потрапити в ємність.
Потім сюди ж виливаємо дріжджі, закриваємо ємність і добре струшуємо протягом 1-5 хвилин (таким способом насичуємо сусло киснем). Після цього залишаємо пиво бродити в негарячому приміщенні. температура повинна бути 18-22 * З досягнення кращого результату.
Ферментація (бродження):
Активне бродіння має розпочатися протягом 24 годин. Через 5-7 днів пиво необхідно зняти з осаду, тобто. акуратно (за допомогою сифона): (фото)
перелити в іншу ємність і залишити ще на 5-7 днів (у цьому випадку, на відміну від першого вам буде потрібний гідрозатвор, щоб забезпечити бродіння без доступу кисню).
Другий варіант – не переливати на вторинне бродіння, а відразу розлити по пляшках, у цьому випадку в пляшках буде більше осаду.
Розлив:
Підготовляємо чисті, помиті та оброблені розчином йоду (див. вище) пластикові пляшки. Готуємо праймер – щоб наситити пиво вуглекислим газом, газувати в процесі його дозрівання у пляшках, беремо глюкозу, мед (цукор, але це вкрай небажано) з розрахунку 9 грам на літр. Таким чином, якщо у нас виходить 20 літрів пива – беремо 180 грам глюкози, кип’ятимо її в 0,3 л води і додаємо в нашу ємність з пивом, акуратно перемішуємо і розливаємо за допомогою сифону по пляшках, закручуємо і залишаємо при кімнатній температурі на 3 днів: (фото)
Щодня пляшки можна струшувати, щоб прискорити процес насичення вуглекислотою. Як тільки пляшки добре надулися, переносимо їх в прохолодне, по можливості приміщення з Т 10-15 * С в ідеалі в підвал, або ж залишаємо в будинку в прохолодному місці. Через 3-4 тижні пиво готове до вживання.
P.S. Описаний вище спосіб приготування пива – не найлегший, але повноцінний і найменш витратний, для пивоварів-початківців це можливість спробувати свої сили в домашньому пивоварінні не купуючи додаткового обладнання. Вдалих вам варок!